View Item 
    •   DSpace Home
    • Artículos científicos
    • Ciencias Ambientales, Agroindustrias y de la Tierra
    • View Item
    •   DSpace Home
    • Artículos científicos
    • Ciencias Ambientales, Agroindustrias y de la Tierra
    • View Item
      • Login
    • Nuestro repositorio
    • Cómo publicar
    • Cómo buscar
    • Contacto
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina.

    Thumbnail
    View/Open
    Malovini_Abscisic acid and methyl_2019.pdf (578.7Kb)
    Date
    2019-11-06
    Author
    Malovini, Emiliano
    Arancibia, Celeste
    Durán, Martín
    Fontana, Ariel
    Deis, Leonor
    Gargantini, Raquel
    Bottini, Rubén
    Cavagnaro, Bruno
    Martínez, Liliana
    De Rosas, María inés
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    ARTÍCULO PUBLICADO EN REVISTA EXTERNA. Berry skins from red grape cultivars contain significant amounts of polyphenols that contribute to wine quality and provide health benefits. These compounds can be elicited by plant hormones. The aim of this work was to increase the content of anthocyanins (ANT) and trans-resveratrol (T-RES) by application of abscisic acid (ABA) and methyl jasmonate (MeJA) in five red V. vinifera cvs. (Bonarda, Malbec, Syrah, Cabernet Sauvignon, and Pinot Noir), in two Argentinean contrasting growing regions (Santa Rosa and Valle de Uco). Results showed positive and differential effects of ABA and MeJA on the total ANT content for the diverse cultivars with changes in the proportions of blue and red ANT. ABA increased total ANT in both viticultural region, while MeJA had a positive effect only in Santa Rosa. Also, ABA and MeJA induced an accumulation of T-RES in different cultivars, regardless of the region; T-RES accumulation elicited by ABA was not previously described. This work brings out the possibility to use these hormones as practical tools to produce high-quality red wines in two contrasting viticultural regions. Sitio de la revista: http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731
     
    Fil: Malovini, Emiliano. Becario Posdoctoral. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET)-Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Almirante Brown 500. Chacras de Coria. Mendoza. M5528AHB. Argentina.
     
    Fil: Arancibia, Celeste. Becario Doctoral. Universidad Nacional de Cuyo-Corporación Vitivinícola Argentina (COVIAR).
     
    Fil: Durán, Martín. Becario Doctoral. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias.
     
    Fil: Fontana, Ariel. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza (IBAM). Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). Grupo de Bioquímica Vegetal.
     
    Fil: De Rosas María Inés. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal. Instituto de Biología Agrícola (IBAM) Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET).
     
    Fil: Deis, Leonor. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal. Instituto de Biología Agrícola (IBAM) Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET).
     
    Fil: Gargantini, Raquel. Instituto Nacional de Vitivinicultura (INV). Mendoza. Argentina. Av. San Martín 430. Mendoza. Argentina.
     
    Fil: Bottini, Rubén. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza (IBAM). Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET).
     
    Fil: Cavagnaro, Bruno. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal. Instituto de Biología Agrícola (IBAM) Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET).
     
    Fil: Martínez. Liliana. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Laboratorio de Fisiología Vegetal. Instituto de Biología Agrícola (IBAM) Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET).
     
    Subject
    Elicitors
    Phenolic compounds
    Grapevine
    Plant hormones
    URI
    http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/1679
    http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731
    xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-citation
    Malovini, E., Arancibia, C., Durán, M., Fontana, A., de Rosas, M.I., Deis, L.,Gargantini, R., Bottini, R., Cavagnaro, B., y Martínez, L. (2019). Abscisic acid and methyl jasmonic acid module anthocyanins and trans-resveratrol accumulation in berry skin of five red Vitis vinifera cvs. in two contrasting viticultural regions of Mendoza-Argentina. Dossier del Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo 51,(2), 451-460. Disponible en: http://revistas.uncu.edu.ar/ojs/index.php/RFCA/article/view/2731
    Collections
    • Ciencias Ambientales, Agroindustrias y de la Tierra [27]

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_typeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_type

    My Account

    LoginRegister

    Statistics

    View Usage Statistics
    Licencia Creative Commons

    El Repositorio Digital de la UMAZA adopta una licencia Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional para salvaguardar los derechos de los autores y las versiones de los documentos incluidos.

    Por medio de esta licencia, se manifiesta que no se permite un uso comercial de la obra original ni de las posibles obras derivadas, la distribución de las cuales se debe hacer con una licencia igual a la que regula la obra original, para salvaguardar los derechos de los autores y las versiones de los documentos incluidos.

    Repositorio Digital de la Universidad Juan Agustín Maza

    Asociación civil sin fines de lucro, con personería jurídica y sujeta al contralor del Ministerio de Educación de la Nación y del Gobierno de la Provincia de Mendoza.



    Sede Gran Mendoza: Av. Acceso Este, Lateral Sur 2245, Guaymallén - Tel: (54) 0261-4056200 - informes@umaza.edu.ar

    Delegación Centro: Rivadavia 470, Ciudad - Tel: (54) 0261-4235438- delegacioncentro@umaza.edu.ar

    Campo de Deportes: Adolfo Calle 4136, Guaymallén - Tel: (54) 0261-4261525

    Sede Valle de Uco: Chile y Alem, Tunuyán - Tel: (54) 02622-425139 - informesvalledeuco@umaza.edu.ar

    Sede Norte: Ruta Provincial 24 esquina Guarientos, Lavalle - Tel: (54) 0261-4056215 - informesnorte@umaza.edu.ar

    Sede Este: Campus Universitario 25 de Mayo 630, San Martín - Tel: (54) 0263-4426078 - informeseste@umaza.edu.ar

    Sede Sur: Dr. Nicolás Avellaneda 351, San Rafael - Tel: (54) 0260-4434848- informessur@umaza.edu.ar