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Recent Submissions

  • Vino bretado: límite entre su aceptación por su carácter “complejo” y su rechazo por considerarse “defectuoso” -perspectiva enmarcada dentro del sistema de gestión de calidad 

    Coria, Carolina; Damiani, Beatriz; Santos, B.; Sari, Santiago; Aruani, Carla (Comité editorial Revista de Investigaciones Científicas de la Universidad de Morón, 2021-12-21)
    Una alteración particular de vinos es causado por levaduras del género Brettanomyces, defecto conocido como “bretado”. Esta particularidad se percibe tanto como un atributo positivo o negativo, dependiendo de los niveles de concentración de las sustancias responsables del olor (4-etilfenol 4EF, 4-etilguayacol 4EG). El objetivo del estudio fue determinar el nivel de percepción y aceptación de vinos con diferentes concentraciones de brett por parte de consumidores habituales de vino.
  • Chips de sarmientos: aditivos enológicos alternativos para la vinificación y crianza de vinos tintos 

    Lacognata Sottano, Juan; Sari, Santiago; Catania, Anibal; Assof, Mariela Vanesa; Jofré, Viviana Patricia; Prieto, Jorge; Gil Quiroga, Daniela; Fanzone, Martín (Comité editorial Revista de Investigaciones Científicas de la Universidad de Morón, 2021-12-21)
    La tendencia actual hacia una producción vitivinícola sostenible ha conducido, en los últimos años, a la gestión eficiente de los residuos y subproductos de esta industria. Entre ellos, los sarmientos podrían ser utilizados como aditivos comparables a los fragmentos de roble ampliamente empleados en enología. Este trabajo propone analizar la factibilidad de aplicación de chips de sarmientos durante la elaboración y crianza de vinos Malbec y Bonarda (Mendoza, Argentina) y evaluar su impacto químico y sensorial.
  • El rol de tres especies de ganado doméstico en la dispersión endozoócora de semillas de Prosopis flexuosa 

    Romero, Carolina; Hassen, Florencia; Campos, Claudia; Egea, Vanina (Comité editorial Revista de Investigaciones Científicas de la Universidad de Morón, 2021-12-21)
    Cómo el tiempo de retención afecta el éxito de germinación de las semillas luego del pasaje por el tracto digestivo de dis persores endozoócoros ha sido una pregunta disparadora de interesantes hipótesis en las últimas décadas. Si bien existen claras evidencias acerca de la relación negativa entre dichas variables para semillas con cubiertas seminales blandas, los resultados son menos concluyentes para semillas con cubiertas seminales duras. En este estudio evaluamos el valor predictivo del tiempo de retención sobre la germinación y viabilidad de semillas con cubiertas seminales duras mediante ...
  • Cambios químicos y organolépticos de vinos Torrontés Riojano durante el añejamiento en barricas de roble durante 12 meses 

    Castellanos, E. R; Assof, Mariela Vanesa; Cervera, Matías; Fanzone, Martín Leandro; Jofré, Viviana (Comité editorial Revista de Investigaciones Científicas de la Universidad de Morón, 2021-12-21)
    Durante el añejamiento en barricas, el vino sufre cambios en su composición química y sensorial, debido al intercambio de compuestos entre el vino y la madera, a la microoxigenación, entre otros. El objetivo de este estudio fue evaluar los cambios químicos y sensoriales de vinos Torrontés Riojano (Ugarteche, Mendoza) durante su primer año de conservación en barricas de roble con diferente tiempo de uso. El vino Torrontés riojano (TR) elaborado industrialmente bajo protocolos estándares se conservó en barricas de roble nueva (BN) y de 1 año de uso (BU). El muestreo (por triplicado) se realizó a ...
  • Efecto de la temperatura de conservación y tipo de cierre sobre la evolución de parámetros químicos y sensoriales de vinos Torrontés riojano añejados en botellas durante 12 meses 

    Castellanos, E. R; Assof, Mariela Vanesa; Cervera, Matías; Fanzone, Martin Leandro; Jofré, Viviana (Comité editorial Revista de Investigaciones Científicas de la Universidad de Morón, 2021-12-21)
    Durante el añejamiento, el vino sufre diferentes procesos químicos que afectan su calidad, y que están influenciados, entre otros factores, por el tipo de cierre usado en el embotellado y por la temperatura de conservación. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la temperatura de conservación y tipo de cierre sobre la evolución de fenoles totales (FT), A420, CIELAB y características organolépticas de vinos Torrontés riojano (TR) añejados en botellas durante 12 meses. Los vinos TR, elaborados industrialmente bajo protocolos estándares, fueron fraccionados en botellas de 750 ml y ...
  • Evaluación desde la Sostenibilidad, en el marco de las ODS, del conglomerado Barrio La Favorita, Ciudad. Mendoza 

    Galán, Mónica; Traslaviña, Matías; Quintana, Martín; Fermani, Sebastián; Cisnero, Héctor; Torres, jorge (Comité editorial Revista de Investigaciones Científicas de la Universidad de Morón, 2021-12-21)
    El piedemonte precordillerano austral mendocino es considerado como una zona de alta vulnerabilidad dada por la mixtura de condiciones con origen social, estructural, político, y natural. Las posibilidades de Sostenibilidad se ven restringidos por esas condiciones, entre las que se acentúan franjas con altos bolsones de incubación de la marginalidad y pobreza, como es el conglomerado La Favorita, donde se agrava al estar en un área propensa a sobrellevar cíclicamente eventos destructivos de origen natural, que en muchas oportunidades son trágicos, marcando la historia del conglomerado. El arbitraje ...
  • Nitric oxide and abscisic acid regulate osmoprotective and antioxidative mechanisms related to water stress tolerance of grapevines 

    Pontin, Mariela; Murcia, Germán; Bottini, Rubén; Piccoli, Patricia; Fontana, Ariel; Bolcalto, Leonardo (Comité editorial Australian Journal of Grape and Wine Research, 2021-03-22)
    Exogenously applied nitric oxide (NO) and abscisic acid (ABA) are known to improve the tolerance of plants to abiotic stress. The effects of NO and ABA applications on physiological and metabolic responses associated with vine protection against water stress were analysed.
  • Abscisic Acid’s Role in the Modulation of Compounds that Contribute to Wine Quality 

    Alonso, Rodrigo; Berli, Federico; Fontana, Ariel; Piccoli, Patricia; Bottini, Rubén (Comité Editorial Plants Journal, 2021-05-08)
    Abscisic acid (ABA) plays a crucial role in the plant responses to environmental signals, in particular by triggering secondary metabolism. High-altitude vineyards in Mendoza, Argentina, are exposed to elevated solar ultraviolet-B (UV-B) levels and moderate water deficits (WD), thus producing grapevine berries with high enological quality for red winemaking. Volatile organic compounds (VOCs) and phenolic compounds (PCs) accumulate in the berry skins, possess antioxidant activity, and are important attributes for red wine. The aim of the present study was to analyze the role of ABA in the ...
  • Terroir and vintage discrimination of Malbec wines based on phenolic composition across multiple sites in Mendoza, Argentina 

    Urvieta, Roy; Jones, Gregory; Buscema, Fernando; Bottini, Rubén; Fontana, Ariel (Scientifics reports editorial, 2021-02-03)
    This study evaluated the phenolic profiles of Malbec wines made from grapes of 23 parcels distributed in 12 geographical indications (GIs) from Mendoza, Argentina. Wines were elaborated under standardized winemaking conditions over three consecutive vintages (2016–2018). Data discriminated wines from different GIs and parcels, based on an integrative data analysis by chemometric tools. Vintage effect and specific phenolic compounds were associated with some GIs or parcels. As well, regional climate conditions allowed partial discrimination of the GIs (and also some parcels). A random forest ...
  • Identity and parentage of some South American grapevine cultivars present in Argentina. 

    Aliquó, Gustavo; Torres, Rocío; Lacombe, Thierry; Boursiquot, Jean Michel; Laucou, Valérie; Gualpa, José; Fanzone, Martín; Sari, Santiago; Pérez Peña, Jorge; Prieto, Jorge Alejandro (Comité editorial Australian Journal of Grape and Wine Research, 2017-05-03)
    Background and Aims: Based on 19 nuclear simple sequence repeat markers and parental analysis, we aimed to identify and propose the pedigree of different accessions held at the Estación Experimental Agropecuaria Mendoza of the Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria germplasmcollection. The results were compared with data recorded in large, international databases. Methods and Results: We identified 37 different cultivars, of which 18 were original and not previously identified. The parentage analysis showed that European cultivars, such as Muscat of Alexandria, Muscat à Petits Grains, ...
  • Effects on chlorophyll and carotenoid contents in different grape varieties (Vitis vinifera L.) after nitrogen and elicitor foliar applications to the vineyard 

    Gutiérrez- Gamboa, Gastón; Marín San Román, Sandra; Jofré, Viviana; Rubio Bretón, Pilar; Pérez Álvarez, Eva Pilar; Garde Cerdán, Teresa (Comité editorial Food Chemistry, 2018-12-15)
    Photosynthetic pigments, including carotenoids are important secondary metabolites, which play a key role in photosynthesis. There is little information about the effects of nitrogen and elicitor applications on chlorophyll and carotenoid concentrations in grapes. The aim of this work was therefore to study the effects of the foliar application of nitrogen sources and elicitors to Tempranillo, Garnacha and Graciano (Vitis vinifera L.) grapevines on chlorophyll and carotenoid contents. The results showed that β-carotene and lutein were the most abundant carotenoids in all the samples, ranging ...
  • Varietalidad y etiquetado: porcentaje mínimo de cortes de vinos 

    Murgo, Marcelo; Coria, Carolina; Ortiz, Hugo; Videla, Rodolfo; Malanuik, Mario; Prieto, Sebastián; Aruani, Carla (Comité editorial BIO Web of Conferences, 2019-02-19)
    Se evaluaron 95 vinos experimentales, cosecha 2016, tanto en su estado puro (100%) como a distintos porcentajes de combinación (90; 85; 80; 75; 60%), con el fin determinar el porcentaje mínimo de una variedad que debe tenerse en cuenta en un corte de vino etiquetado como “variedad única”. Los respectivos cortes de las variedades bajo estudio (Malbec, Cabernet Sauvignon, Bonarda, Syrah, Merlot, Tempranillo, y Aspirant Bouchet) fueron supeditados al Análisis Descriptivo Cualitativo (se evaluaron 6 atributos olfativos/gustativos), y al Análisis Discriminativo Comparativo (2 repeticiones y 14 ...
  • La cuestión ambiental en disputa: el ambientalismo hegemónico y la corriente ambiental crítica. Lecturas desde y para América Latina. 

    D´Amico, Paula; Agoglia, Ofelia (Comité editorial Revista Colombiana de Sociología, 2019-01)
    El presente artículo analiza la cuestión ambiental como un objeto y campo de disputas conformado por la confluencia de intereses y sentidos contradictorios, particularmente en torno a las causas que originan los problemas ecológicos. Se trata de un trabajo de reflexión analítica centrado en aspectos de orden teórico, por lo cual se utiliza una metodología cualitativa con énfasis en la revisión bibliográfica. Transcurrido más de medio siglo desde la emergencia de la problemática ambiental, los desafíos tendientes a minimizar el avance del deterioro ecológico se renuevan constantemente. Por lo ...
  • Tropospheric Products from High-Level GNSS Processing in Latin America 

    Mackern, María Virginia; Mateo, María Laura; Camisay, María Fernanda; Morichetti, Paola Vanina (Editorial International Association of Geodesy Symposia, 2020-07-25)
    The present geodetic reference frame in Latin America and the Caribbean is given by a network of about 400 continuously operating GNSS stations. These stations are routinely processed by ten Analysis Centres following the guidelines and standards set up by the International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) and International GNSS Service (IGS). The Analysis Centres estimate daily and weekly station positions and station zenith tropospheric path delays (ZTD) with an hourly sampling rate. This contribution presents some attempts aiming at combining the individual ZTD ...
  • Girdling of shoots at flowering reduces shatter in grapevine cv. Malbec. 

    Carrillo, Natalia; Piccoli, Patricia; Bottini, Rubén; Rodríguez, José; Berli, Federico (Comité editorial Australian Journal of Grape and Wine Research, 2020-02-17)
    Background and Aims Some grapevine cultivars such as Malbec have unstable yield, due to poor fruitset or fruitlet abscission. The phenomenon is known as ‘shatter’ and this study aims to explore the potential of applying the shoot girdling technique at flowering, to direct the carbohydrate partitioning towards inflorescences and reduce shatter. Methods and Results Fruitful Malbec shoots were girdled above the apical bunch, below the basal bunch, double girdled or not girdled (Control) during 2017 and 2018. Most vegetative growth parameters were unaffected, but shoots widened and the leaf ...
  • Bioactive compounds and total antioxidant capacity of cane residues from different grape varieties 

    Ferreyra, Susana Gisela; Antoniolli, Andrea; Bottini, Rubén; Fontana, Ariel (Comité editorial Journal of the Science of Food and Agriculture, 2019-10-08)
    BACKGROUND Every year, the viticulture activity generates considerable amounts of underused lignocellulosic residues as grape cane, which are generally composted or burned despite their potential value as a source of bioactive compounds. Determination of their phytochemical composition and total antioxidant capacity (TAC) may be a useful way of exploiting different high‐added value applications. RESULTS Twenty‐one phenolic compounds (PC) and two carotenoids (Car) were quantified by high performance‐liquid chromatography‐diode array detection in eight grape varieties from different locations ...
  • Phenolic and sensory profiles discriminate geographical indications for Malbec wines from different regions of Mendoza, Argentina. 

    Urvieta, Roy; Buscema, Fernando; Bottini, Rubén; Fontana, Ariel (Comité Editorial Food Chemistry., 2018-11-01)
    Malbec wines from 27 parcels from the three most important winemaking regions of Mendoza, Argentina, were produced under standardized winemaking conditions, and analyzed for phenolic composition and by means of sensory descriptive analysis. Different methods of characterization and cluster analysis for each data matrix showed that some locations of Mendoza could be significantly separated from each other. The results of unsupervised statistical methods were compared using a test for similarities and divergences, also showing that different locations may be associated. The current report is the ...
  • Plant growth promoting rhizobacteria alleviate stress by AsIII in grapevine. 

    Funes Pinter, Mariano Iván; Salomón, María Victoria; Berli, Federico; Gil, Raúl; Bottini, Rubén; Piccoli, Patricia (Comité Editorial Agriculture, Ecosystems and Environment., 2018-11-15)
    Arsenic (As) in the environment is an increasing problem all over the world that limits crop yield, and therefore, remediation strategies like inoculation with plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) are necessary. The objective of the current study was to assess PGPR ability to reduce AsIII toxicity in grapevine (Vitis vinifera L. cv. Malbec). Two-year old grape plant-sprouts grown in 10 L pots were inoculated weekly with Bacillus licheniformis, Micrococcus luteus, Pseudomonas fluorescens, a consortium of the three strains, or water (control). Plants were irrigated with water (-As) or a 50 ...
  • Evaluación de riesgo ecológico en el embalse El Nihuil, Mendoza, mediante biomarcadores de contaminación en perca criolla (Percichthys trucha) 

    Palma Leotta, María Evangelina; Gorla, Nora; Caliri, Martina; Cáceres, Antonella; Saldeña, Eliana; Ibaceta, Daniel (Dirección de Investigación, Ciencia y Técnica. Ministerio de Salud. Mendoza, 2015)
    Boletines de la Dirección de Investigación, Ciencia y Técnica del Ministerio de Salud de Mendoza. Los artículos publicados pertenecen a resultados de proyectos UMaza con subsidio de tal Dirección a través de la convocatoria "Investigadores Mendocinos". Instituciones de los autores: Laboratorio de Biopatología, Facultad de Ciencias Veterinarias y Ambientales, Universidad Juan Agustín Maza, Mendoza; Laboratorio de Genética, Ambiente y Reproducción (GenAR), Universidad Juan Agustín Maza, Mendoza. Laboratorio de Anatomía Patológica, Hospital Central, Ministerio de Salud, Mendoza. Web de la Dirección: ...
  • Changes in grapevine DNA methylation and polyphenols content induced by solar ultraviolet- B radiation, water deficit and abscisic acid spray treatments. 

    Marfil, Carlos; Ibañez, Verónica; Alonso, Rodrigo; Varela, Anabella; Bottini, Rubén; Masuelli, Ricardo; Fontana, Ariel; Berli, Federico (Comité Editorial Plant Physiology and Biochemistry., 2019-02)
    Environment and crop management shape plant's phenotype. Argentinean highaltitude vineyards are characterized by elevated solar ultraviolet-B radiation (UV B) and water deficit (D) that enhance enological quality for red winemaking. These signals promote phenolics accumulation in leaves and berries, being the responses mediated by abscisic acid (ABA). DNA methylation is an epigenetic mechanism that regulates gene expression and may affect grapevine growth, development and acclimation, since methylation patterns are mitotically heritable. Berry skins low molecular weight polyphenols (LMWP) were ...

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