View Item 
    •   DSpace Home
    • Artículos científicos
    • Ciencias de la Salud Humana
    • View Item
    •   DSpace Home
    • Artículos científicos
    • Ciencias de la Salud Humana
    • View Item
      • Login
    • Nuestro repositorio
    • Cómo publicar
    • Cómo buscar
    • Contacto
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Variation of the Nutritional Composition of Quinoa According to the Processing Used

    Thumbnail
    View/Open
    Mezzatesta_Variation of the Nutritional _2020.pdf (400.5Kb)
    Date
    2020-08-04
    Author
    Mezzatesta, Pablo
    Farah, Silvia
    Di Fabio, Amanda
    Raimondo, Emilia
    Metadata
    Show full item record
    Abstract
    ARTÍCULO PUBLICADO EN REVISTA EXTERNA. Quinoa is consumed as a seed, flour, expanded, sprout (germinated) and activated (hydrated). The objective of this work was to determine the nutritional composition of the different preparations. The same batch of quinoa seeds was processed as flour, expanded, hydrated and germinated. It showed that there is a statistically significant difference of nutrients between all groups. For proteins, it varies from 12.78 ± 0.02 g/100 g in whole seed to 5.25 ± 0.01 g/100 g in the hydrated seed. In total fats, it varies from 7.80 ± 0.02 g/100 g in flour to 0.72 ± 0.01 g/100 g in sprouts. For fiber, the germinated quinoa provides the highest content (23.50 ± 0.01 g/100 g), whereas the hydrated quinoa the lowest content (8.71 ± 0.02 g/100 g). This shows how different preparations influence the nutritional contribution of quinoa. With this information, one can recommend different types of preparations depending on the type of nutrient that is wanted for consumption.
     
    Fil: Mezzatesta, Pablo. Laboratorio de Investigación en Nutrición Aplicada, Facultad de Ciencias de la Nutrición Universidad Juan Agustín Maza, Lateral Sur del Acceso Este 2245 Dorrego Guaymallén Mendoza, CP 5519, Argentina.
     
    Fil: Farah, Silvia. Laboratorio de Investigación en Nutrición Aplicada, Facultad de Ciencias de la Nutrición Universidad Juan Agustín Maza, Lateral Sur del Acceso Este 2245 Dorrego Guaymallén Mendoza, CP 5519, Argentina.
     
    Fil: Di Fabio, Amanda. Laboratorio de Investigación en Nutrición Aplicada, Facultad de Ciencias de la Nutrición Universidad Juan Agustín Maza, Lateral Sur del Acceso Este 2245 Dorrego Guaymallén Mendoza, CP 5519, Argentina.
     
    Fil: Raimondo, Emilia. Laboratorio de Investigación en Nutrición Aplicada, Facultad de Ciencias de la Nutrición Universidad Juan Agustín Maza, Lateral Sur del Acceso Este 2245 Dorrego Guaymallén Mendoza, CP 5519, Argentina.
     
    Subject
    Expanded seed
    Flour
    Germinated seed;
    Hydrated seed
    Quinoa
    URI
    http://repositorio.umaza.edu.ar//handle/00261/1648
    https://www.mdpi.com/2504-3900/53/1/4
    xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-citation
    Mezzatesta, P .; Farah, S .; Di Fabio, A .; Emilia, R. Variación de la composición nutricional de la quinua según el procesamiento utilizado. Actas 2020 , 53 , 4. Disponible en: https://www.mdpi.com/2504-3900/53/1/4
    Collections
    • Ciencias de la Salud Humana [36]

    Browse

    All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_typeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsxmlui.ArtifactBrowser.Navigation.browse_type

    My Account

    LoginRegister

    Statistics

    View Usage Statistics
    Licencia Creative Commons

    El Repositorio Digital de la UMAZA adopta una licencia Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional para salvaguardar los derechos de los autores y las versiones de los documentos incluidos.

    Por medio de esta licencia, se manifiesta que no se permite un uso comercial de la obra original ni de las posibles obras derivadas, la distribución de las cuales se debe hacer con una licencia igual a la que regula la obra original, para salvaguardar los derechos de los autores y las versiones de los documentos incluidos.

    Repositorio Digital de la Universidad Juan Agustín Maza

    Asociación civil sin fines de lucro, con personería jurídica y sujeta al contralor del Ministerio de Educación de la Nación y del Gobierno de la Provincia de Mendoza.



    Sede Gran Mendoza: Av. Acceso Este, Lateral Sur 2245, Guaymallén - Tel: (54) 0261-4056200 - informes@umaza.edu.ar

    Delegación Centro: Rivadavia 470, Ciudad - Tel: (54) 0261-4235438- delegacioncentro@umaza.edu.ar

    Campo de Deportes: Adolfo Calle 4136, Guaymallén - Tel: (54) 0261-4261525

    Sede Valle de Uco: Chile y Alem, Tunuyán - Tel: (54) 02622-425139 - informesvalledeuco@umaza.edu.ar

    Sede Norte: Ruta Provincial 24 esquina Guarientos, Lavalle - Tel: (54) 0261-4056215 - informesnorte@umaza.edu.ar

    Sede Este: Campus Universitario 25 de Mayo 630, San Martín - Tel: (54) 0263-4426078 - informeseste@umaza.edu.ar

    Sede Sur: Dr. Nicolás Avellaneda 351, San Rafael - Tel: (54) 0260-4434848- informessur@umaza.edu.ar